Tukielinsairaudet yleisin pysyvän työkyvyttömyyden syy

17.4.2024

Lähde: HS 25.4._24

Työkyvyttömyys on yleisintä niillä toimialoilla, joilla on paljon fyysistä kuormitusta. 
Harri Pietarinen HS 
TVÖKYVYTTÖMYYTTÄ on tänä vuonna eniten kuljetuksessa, ra­kentamisessa, teollisuudessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. 
Sen sijaan työkyvyttömyys on harvinaista asiantuntija-aloilla, kuten tietotekniikka-ja viestintäalalla sekä rahoitus- ja vakuutus­alalla.

Tiedot käyvät ilmi työeläkeyh­tiö Ilmarisen uudesta työkyvyttö­myyseläkeindeksistä. Indeksi en­nustaa työkyvyttömyyden ylei­syyttä ja kertoo pysyvän työkyvyt­tömyyden syistä. 
Ilmarisen mukaan työkyvyttö­myyseläkkeiden määrässä ennus­tetaan olevan jopa nelinkertainen ero eri toimialojen välillä. Työkyvyttömyys on yleisintä niillä toimialoilla, joilla on paljon -erityi­sesti fyyistä kuormitusta. 
Ilmarinen ennustaa, että se myöntää tänä 'vuonna uusia työ­kyvyuömyysetuuksia kuljetusa­lalla 8,2 työntekijälle tuhatta työn­tekijää kohden. 
Tietotekniikka· ja viestintäalalla vastaava ennuste on 2,3 prornil­lea. 
Ennusteessa on mukana kun­toutuksen päätökset, osakuntoutustuet, kuntoutustuet, osatyöky­vyttömyyseläkkeet ja työkyvyttö­muuseläkkeet.

Vaikka viimeisen 15 vuoden aikana olemme nähneet keskimäå­räisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrän puoliuvan, on silti yllättävää huomata suuret erot toi­mialojen välillä. 
SUURIN ongelma yksityisen sekto­rin työntekijöillä näyttävät olevan tuki-ja liikuntaelinsairaudet

Maaliskuun työllisyysluvut sai­vat monen ekonomistin keskiviik­kona pohtimaan, millaisia vaiku­tuksia luvuilla on Suomen talou­den kehitykseen. 
"Näistä luvuista ei valopilkkuja löydy", Appelqvist sanoo tiedotteessa. 
"Kun työttömyysasteen trendi kipuaa yli kahdeksaan prosent­tiin, aletaan pikkuhiljaa olla ihan aidoissa taantumatunnelmissa", hän toteaa.

IImarisen tilastoissa pysyvästi työkyvyttömäksi joutuneilla mie­lenterveyden häiriöt ovat pienem­mässä roolissa verrattuna kaikista työikäisistä tuoteuuihin tilastoi­hin.

Tilastokeskuksen mukaan sekä miesten että naisten työttömyys kasvoi maaliskuussa viime vuo­desta. Kaikkiaan 15-74·vuotiaissa työttömiä oli 254 000 maalis­kuussa Suomessa