Tukielinsairaudet yleisin pysyvän työkyvyttömyyden syy
17.4.2024
Lähde: HS 25.4._24
Työkyvyttömyys on yleisintä niillä toimialoilla, joilla on paljon fyysistä kuormitusta.
Harri Pietarinen HS
TVÖKYVYTTÖMYYTTÄ on tänä vuonna eniten kuljetuksessa, rakentamisessa, teollisuudessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Sen sijaan työkyvyttömyys on harvinaista asiantuntija-aloilla, kuten tietotekniikka-ja viestintäalalla sekä rahoitus- ja vakuutusalalla.
Tiedot käyvät ilmi työeläkeyhtiö Ilmarisen uudesta työkyvyttömyyseläkeindeksistä. Indeksi ennustaa työkyvyttömyyden yleisyyttä ja kertoo pysyvän työkyvyttömyyden syistä.
Ilmarisen mukaan työkyvyttömyyseläkkeiden määrässä ennustetaan olevan jopa nelinkertainen ero eri toimialojen välillä. Työkyvyttömyys on yleisintä niillä toimialoilla, joilla on paljon -erityisesti fyyistä kuormitusta.
Ilmarinen ennustaa, että se myöntää tänä 'vuonna uusia työkyvyuömyysetuuksia kuljetusalalla 8,2 työntekijälle tuhatta työntekijää kohden.
Tietotekniikka· ja viestintäalalla vastaava ennuste on 2,3 prornillea.
Ennusteessa on mukana kuntoutuksen päätökset, osakuntoutustuet, kuntoutustuet, osatyökyvyttömyyseläkkeet ja työkyvyttömuuseläkkeet.
Vaikka viimeisen 15 vuoden aikana olemme nähneet keskimäåräisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrän puoliuvan, on silti yllättävää huomata suuret erot toimialojen välillä.
SUURIN ongelma yksityisen sektorin työntekijöillä näyttävät olevan tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Maaliskuun työllisyysluvut saivat monen ekonomistin keskiviikkona pohtimaan, millaisia vaikutuksia luvuilla on Suomen talouden kehitykseen.
"Näistä luvuista ei valopilkkuja löydy", Appelqvist sanoo tiedotteessa.
"Kun työttömyysasteen trendi kipuaa yli kahdeksaan prosenttiin, aletaan pikkuhiljaa olla ihan aidoissa taantumatunnelmissa", hän toteaa.
IImarisen tilastoissa pysyvästi työkyvyttömäksi joutuneilla mielenterveyden häiriöt ovat pienemmässä roolissa verrattuna kaikista työikäisistä tuoteuuihin tilastoihin.
Tilastokeskuksen mukaan sekä miesten että naisten työttömyys kasvoi maaliskuussa viime vuodesta. Kaikkiaan 15-74·vuotiaissa työttömiä oli 254 000 maaliskuussa Suomessa